Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

'Een grap maken over atheïsme, kan eindigen in een lynchpartij'
De koepelorganisatie van het vrijzinnig humanisme, deMens.nu, staat stil bij het Freedom of Thought-rapport van 2017, waaruit blijkt dat ongelovigen wereldwijd steeds feller vervolgd worden.
Atheïsten, humanisten, agnosten en vrijdenkers worden steeds feller gediscrimineerd, vervolgd of zelfs gedood. Dit blijkt uit het recent verschenen Freedom of Thought Report 2017 van de International Humanist and Ethical Union (IHEU). Deze internationale koepelorganisatie van humanistische verenigingen brengt jaarlijks een rapport uit over de situatie van atheïsten, humanisten, vrijdenkers en seculieren in de wereld en brengt de schendingen ervan in kaart. Het is intussen aan zijn zesde editie toe.
Een grap maken over atheïsme, kan eindigen in een lynchpartij
In 85 van de 196 erkende onafhankelijke staten worden de rechten van ongelovigen ernstig of zwaar geschonden, zo blijkt uit het rapport. In zeven landen, vooral streng islamitische landen, werden ongelovigen in 2017 actief vervolgd: India, Maleisië, de Malediven, Mauritanië, Pakistan, Saudi-Arabië en Soedan. Als atheïst zijn er in feite maar twee opties: jezelf onzichtbaar maken, of doelwit zijn. Een aantal persoonlijke getuigenissen van mensen die het slachtoffer werden wegens hun ongeloof, geeft het lijvige rapport een gezicht aan de statistieken.
Het Nederlandse Humanistisch Verbond, in samenwerking met de Unie Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu, ging praten met enkele vrijdenkers op de vlucht. Hun leven werd bedreigd omdat ze blogs schreven, kritisch stonden tegenover religie, of simpelweg in een god geloven. In Nederland zijn ongelovigen veilig, maar toch is het niet vanzelfsprekend om zich aan de buitenwereld te tonen. 'What's my crime' is een campagne die een gezicht geeft aan vrijdenkers en atheïsten in gevaar wereldwijd. Morid uit Afghanistan is een van die gezichten.
Afghanistan, Islam : « Faire une blague sur l'athéisme, peut se terminer en lynchage", interview de Morid réfugié aux Pays-Bas
Tag(s) : #Athéisme, #blasphème, #ex-adeptes, #secte, #religion, #religions, #sectes, #islam, #islamisme
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :